EDITORIAL: Oι τελευταίες κινήσεις στην τηλεοπτική σκακιέρα

Η ΕΒΔΟΜΗ ΑΔΕΙΑ
Η έβδομη τηλεοπτική άδεια προκαλεί αναστάτωση στην αγορά. Εκτός από τη United Media, που έχει προαναγγείλει την προσφυγή της στην ΕΕ για την απαγόρευση εισόδου στην αγορά της επίγειας τηλεόρασης, υπάρχει και άλλος επιχειρηματίας, που δηλώνει πως θέλει να τη διεκδικήσει και δεν του το επιτρέπουν. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως θα προσφύγει και εκείνος στην ΕΕ, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από την έβδομη άδεια.

Φυσικά όλα θα κριθούν από το αν ο ενδιαφερόμενος καταθέσει αίτηση στο ΕΣΡ και δεν γίνει δεκτή εξαρχής. Το Συμβούλιο λαμβάνοντας τη σχετική αίτηση είναι υποχρεωμένο να ξεκινήσει τη διαδικασία προκήρυξης των αδειών και να την εξετάσει, όπως έγινε με την Άλτερ Έγκο ΜΜΕ, που απέκτησε στη συνέχεια και την ταινιοθήκη του Mega.

Στην παράμετρο μπαίνει και το Μακεδονία TV που εκπέμπει ως θεματικό σε όλη την Ελλάδα, χωρίς άδεια, μέχρι το ΕΣΡ να τις προκηρύξει, δίνοντας έτσι εμμέσως τη δυνατότητα στον Όμιλο ΑΝΤ1 να έχει δύο σταθμούς εθνικής εμβέλειας να εκπέμπουν, με τον ένα μόνο (ΑΝΤ1), όμως, να πληρώνει την ετήσια δόση της άδειας.

Στην περίπτωση της United Media, ο αποκλεισμός της από την ελεύθερη τηλεόραση προσκρούει στο Σύνταγμα, καθώς στο παρελθόν, με τον «νόμο Βενιζέλου» (2328/1993), δεν υπήρχε τέτοια διάταξη, αλλά συνέβη το αντίθετο, καθώς με τον νόμο αυτό κυρώθηκε η σύμβαση ΕΡΤ – Multichoice, στην οποία συμμετείχε κατά 40% τότε η Τηλέτυπος.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ OPEN
Αγωνία για την επόμενη ημέρα στο Open. Υπάρχει σχεδιασμός για την παραγωγή μίας καθημερινής ελληνικής σειράς και μίας ακόμη που θα μεταδίδεται κάθε εβδομάδα, ενώ επαφές έγιναν και με τον Αντώνη Κανάκη, σε μια προσπάθεια να μείνει στο κανάλι και να μην επιστρέψει στον ΑΝΤ1. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του τηλεοπτικού σταθμού έχει εκφράσει παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων και μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA
Και νέο ομολογιακό δάνειο για την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση. Το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού μέχρι 7.400.000 ευρώ, με επιτόκιο Euribor, τριών μηνών, πλέον 3% ετησίως, και λήξη της διάρκειας του ομολογιακού την 30/12/2028, με ομολογιούχο δανείστρια την κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Ireon Investments Limited. Η εταιρεία είναι θυγατρική του ομίλου Motor Oil.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Ανανέωση για τη μεικτή παραγωγή «Από τις έξι». Το ΔΣ της ΕΡΤ έδωσε έγκριση για 36 επεισόδια (διάρκειας 180 – 240 λεπτών) με συνολικό κόστος 74.067 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εισφορών. Το εγκριθέν κόστος ανά επεισόδιο είναι 2.057 ευρώ και την εκτέλεση παραγωγής θα συνεχίσει να έχει η εταιρεία Β & G Productions ΙΚΕ. Το κόστος για την ΕΡΤ όσον αφορά την παραγωγή είναι 26.964 ευρώ.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3
Την παραίτησή τους υπέβαλαν από τη διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ3, οι Δημήτρης Αθανασόπουλος και οι αρχισυντάκτες Χριστίνα Συμεωνίδου και Ελένη Καμπάκη. Οι παραιτήσεις τους σχετίζονται με διαφωνίες που υπάρχουν για την κάλυψη σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, από την ΕΡΤ3 και παράλληλα από την ΕΡΤ1.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  • ΕΡΤ: Ολυμπιακoί Αγώνες 2020, Euro 2024, Euro 2028, Formula1 ως το 2022 (με παράλληλη μετάδοση από την Cosmote TV).
  • ANT1: FIFA World Cup 2022.
  • Mega: Ένας αγώνας του UEFA Champions League κάθε Τετάρτη (2021-2024).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s