ANTENNA: Ο Όμιλος MBC αποκτά το 30% του ΑΝΤΕΝΝΑ

ANTENNA – Ο Όμιλος ANTENNA ανακοίνωσε μια επιχειρηματική συμφωνία υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη συμμετοχή του MBC Group –του μεγαλύτερου Όμιλου media στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με έδρα το Dubai– στις δραστηριότητες του Ομίλου ANTENNA Ελλάδας, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €225 εκατ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε και τα κεφάλαια καταβλήθηκαν εξ ολοκλήρου από το MBC Group για την υποστήριξη ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα. Το MBC Group κατέχει, πλέον, το 30% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου και ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ διατηρεί το 70% και τον έλεγχο της σχετικής εταιρίας συμμετοχών.

Το MBC Group, που ιδρύθηκε το 1991 στο Λονδίνο, είναι ο μεγαλύτερος Όμιλος Μέσων Ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, διαθέτοντας πάνω από 17, υψηλής τεχνολογίας, πρωτοπόρα κανάλια και τη μεγαλύτερη streaming πλατφόρμα της Μέσης Ανατολής.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη δημιουργία στην Ελλάδα, υπερσύγχρονων και πρωτοποριακών studios και υποδομών διεθνών προδιαγραφών για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή κόμβο οπτικοακουστικής παραγωγής που, παράλληλα με τα κίνητρα που έχει θεσπίσει το κράτος, θα ενθαρρύνει την αύξηση των σχετικών επενδύσεων και την εισροή συναλλάγματος.

Κεφάλαια θα διατεθούν και σε νεοφυείς (startups) digital επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις digital υπηρεσιών που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας και θα δώσουν ώθηση στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.

Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν ειδικότητες προηγμένης τεχνολογίας.

Η συμφωνία αυτή συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, και θα προσφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ο δισεκατομμυριούχος CEO και η σχέση του με τον πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ ιμπ Αμπντ Αλ-Αζίζ

Γεννημένος το 1962, ο Γουαλίντ μπιν Ιμπραήμ αλ Ιμπραήμ, μεγάλωσε σε μια πλούσια και σημαντική αραβική οικογένεια, ενώ η αδελφή του, Ζανχάρα μπιν Ιμπραήμ αλ Ιμπραήμ, υπήρξε η μοναδική σύζυγος του αείμνηστου βασιλιά Φαχντ ιμπ Αμπντ Αλ-Αζίζ.

Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή αξία του Γουαλίντ μπιν Ιμπραήμ αλ Ιμπραήμ ανερχόταν σε 2,9 δισ. δολάρια το 2009, κέρδη που έχουν αποκτηθεί κυρίως από επενδύσεις σε διάφορα ενημερωτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του ομίλου του MBC.

Το 1991, μαζί με τον Σαλέχ Καμάλ, εγκαινίασαν τον πρώτο ανεξάρτητο αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό MBC, του οποίου σκοπός ήταν να εκφράζει τις απόψεις της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Έναν χρόνο αργότερα, το MBC εξαγόρασε την United Press International, όταν κήρυξε χρεοκοπία εξαγοράζοντάς την για το αστρονομικό ποσό εκείνης της εποχής των 3,95 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει το εύρος της αναμετάδοσης των ειδήσεων.

Ο Αλ Ιμπραήμ ξεκίνησε επίσης το διεθνές αραβικό τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων, Al Arabiya, τον Φεβρουάριο του 2003, με στόχο να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση του δικτύου Al Jazeera. Δήλωσε ότι ο στόχος του για το Al Arabiya ήταν να μετουσιωθεί ως το CNN του Al Jazeera. Μέσω αυτής της θέσης, το Al Arabiya θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα ήταν ψύχραιμο, επαγγελματικό, παρέχοντας αντικειμενικό ρεπορτάζ.

Το 2018, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κανόνισε να αποκτήσει το 60% του MBC, αφήνοντας το υπόλοιπο 40% της εταιρείας στα χέρια του Αλ Ιμπραήμ. Ο όμιλος MBC ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Αλ Ιμπραήμ θα διατηρήσει το μερίδιό του ως πρόεδρος.

Την τελευταία πενταετία, ο σταθμός εισήγαγε διάφορα κανάλια κινηματογραφικών ταινιών και αραβικών τηλεοπτικών σειρών, συμπεριλαμβανομένων των MBC 2, MBC 3 και MBC 4, ενώ το 2019 εγκαινιάστηκαν δύο ακόμη κανάλια. Το ένα από αυτά είναι το MBC Persia, το οποίο μεταδίδει ταινίες του Χόλιγουντ με περσικούς υπότιτλους, και το άλλο είναι το MBC Action, το οποίο προβάλλει ταινίες δράσης.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλ Ιμπραήμ είναι ευρέως γνωστός ως ιδιοκτήτης του MBC, διεθνή μέσα αναφέρουν ότι το 50% των κερδών του MBC ανήκε στον νεότερο γιο του αείμνηστου βασιλιά Φαχντ και ανιψιό του, Αμπντουλαζίζ μπιν Φαχντ, ενώ φέρεται να είναι εκείνος βάσει του οποίου λειτουργεί ο σταθμός, τόσο διεκπεραιωτικά όσο και ιδεολογικά.

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: