Connect with us
REALITY TV - primetime.gr

BIG BROTHER

EDITORIAL: Γιατί στα ριάλιτι «αγαπάμε τους …κακούς»

photo: PRIMETIME.GR

EDITORIAL: Γιατί στα ριάλιτι «αγαπάμε τους …κακούς»

ΣΚΑΪ – Η φετινή τηλεοπτική σεζόν, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία με την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά παραγωγή ριάλιτι παιχνιδιών. Επτά ριάλιτι παραγωγές από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και σήμερα (με τα 5 μάλιστα να μεταδίδονται στο δεύτερο μισό της σεζόν και μάλιστα… ταυτόχρονα), ανέδειξαν για πρώτη φορά και μια ιδιαίτερη τηλεοπτική συμπεριφορά.

Το κοινό στη μεγάλη πλειοψηφία του, φέτος παθιάζεται με παίκτες που είτε έχουν αντισυμβατική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είτε δείχνουν ξεκάθαρα μια δολοπλόκα στρατηγική, που κατά το τηλεοπτικό παρελθόν θα αποτελούσε λόγο για αποχώρηση από τη διαδικασία.

Σαφώς και οι τηλεθεατές ουδέποτε στήριξαν ήπιους και ήρεμους χαρακτήρες, ενώ μόνο πέντε φορές στην ιστορία των ριάλιτι, επιβράβευσαν απόλυτα «θετικές» προσωπικότητες (Νότης Χριστοδούλου, Καλομοίρα, Περικλής Στεργιανούδης, Νίκος Οικονομόπουλος, Ανδρέας Γεωργίου).

Στη φετινή σεζόν, το παιχνίδι (του κοινού), παίζεται… αλλιώς. Καβγάδες, εντάσεις, ίντριγκες, ψέματα, αλλά κυρίως συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια του γραφικού, επιβραβεύονται σε σημείο απορίας πολλές φορές ακόμη και για το αποτέλεσμα ψηφοφοριών!

Το survivor, ως «κορωνίδα» των φετινών ριάλιτι, ξεδιπλώνει ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά. Το κοινό θέλει τους «κακούς»! Τους συγχωρεί εύκολα οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά ή δολοπλοκία ακόμη κι αν αυτή είναι προφανής, τους θυματοποιεί μέσα σε χρόνο ρεκόρ όταν οι συμπαίκτες- θύματά τους, ξεσπούν εναντίον τους καθώς δεν ανέχονται άλλο τις εξοργιστικές πολλές φορές επιθέσεις.

Αλέξης Παππάς, Τριαντάφυλλος, Ελευθερία Ελευθερίου αλλά και άλλοι παίκτες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι τα τελευταία παραδείγματα ανάλογης στρατηγικής.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το τηλεοπτικό κοινό, δεν μπορεί να διαπιστώσει εάν κάποιος κρύβει δόλο; Φυσικά και μπορεί! Και όχι μόνο το διαπιστώνει εξ αρχής, αλλά ενθαρρύνει τη συμπεριφορά! Μα γιατί συμβαίνει αυτό; Κοινωνιολογικά το φαινόμενο της στήριξης των τηλεοπτικά «κακών», έχει ήδη απαντηθεί πριν από 2 χρόνια. Επικοινωνιολόγοι στην Ισπανία, προσπάθησαν να εξηγήσουν τη σχεδόν παθιασμένη αποδοχή των «κακών» ρόλων στην διεθνή επιτυχία «La Casa De Papel».

Δύο χρόνια μετά την αρχική προβολή της σειράς το 2017 στο ισπανικό κανάλι Antenna 3, οι επικοινωνιολόγοι απέδωσαν την τηλεοπτική συμπεριφορά σε δύο παράγοντες: Στο twitter και στην πιεστική εργασιακή καθημερινότητά τους! Συγκεκριμένα, ως προς το twitter, εκατοντάδες account, ακόμα και με διάδοση fake spoilers για τους «κακούς» χαρακτήρες, ερμήνευαν τους σεναριακούς χαρακτήρες δίνοντάς τους «άφεση αμαρτιών» εξαιτίας της «εξυπνάδας» τους αλλά και της ικανότητάς τους να χειραγωγούν τους πάντες! Οι ρόλοι έγιναν αγαπητοί από το twitter, που διαμόρφωνε άποψη κάνοντας και νεότερες ηλικίες που δεν παρακολουθούσαν την αστυνομική σειρά, να γίνουν οι πιο φανατικοί τηλεθεατές που ήθελαν να βλέπουν τους «κακούς» να γλιτώνουν με την αντισυμβατική συμπεριφορά τους.

Ο δεύτερος παράγοντας που είχε να κάνει με την «εργασιακή καταπίεση», έκανε τους τηλεθεατές να συμμαχούν με τους «κακούς», μόνο και μόνο επειδή ήταν «απέναντι» στο σύστημα…

Στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα του 2021 και οι δυο λόγοι που οι Ισπανοί είχαν εντοπίσει για το «La Casa De Papel», φαίνεται να ισχύουν.

Το Twitter φέτος, έφτασε στο σημείο να καθορίσει τον νικητή του «ορθόδοξου» ριάλιτι «Big Brother», «αγιοποιώντας» τη δικηγόρο Άννα Μαρία Ψυχαράκη και δίνοντας στο χαρακτήρα της, ιδιότητες που δεν είχε. Το ίδιο εξακολουθεί να κάνει και με τους χαρακτήρες του «Survivor», επιβραβεύοντας τις αντισυμβατικές συμπεριφορές, σαν… «μαγκιά», «εξυπνάδα», ή ευχάριστη προσωπικότητα «που μας κάνει να γελάμε»…

Ως προς την καταπίεση τώρα, εδώ δεν είναι εργασιακή όπως το 2019 στην Ισπανία, αλλά προέρχεται από αλλεπάλληλα lock down που «κλείνουν» στο σπίτι το κοινό, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί ήρωες να αντιμετωπίζονται πλέον σαν «κοινωνικός περίγυρος».

Έτσι, η αντισυμβατική συμπεριφορά τους, παίρνει διαστάσεις… αντίστασης στην καταπίεση του lock down! Όσοι λοιπόν παίζετε στοίχημα, μη θεωρήσετε ρίσκο να ποντάρετε για τη θέση του νικητή στον Αλέξη Παππά, τον Σάκη Κατσούλη (παίκτης που μπήκε στο παιχνίδι γνωρίζοντας ότι θα έχει σύμμαχο την πρώην σύντροφό του για την ψυχολογική εξόντωση των δυνατών αντιπάλων του Τζέϊμς-Νίκου), του Τριαντάφυλλου, ή ακόμη και του Ιωάννη Αυλωνίτη (στο «MasterChef»), που είτε «μας κάνουν να γελάμε», είτε «είναι έξυπνοι και παίζουν στρατηγικά», έχοντας ήδη τη στήριξη του twitter αλλά και μιας καταπιεσμένης ψυχολογικά κοινωνίας…

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

To Top
%d bloggers like this: