ΕΡΤ: Συνεχίζεται ο σάλος με τον ανταποκριτή από τη Μόσχα… της Κυψέλης

ΕΡΤ1 – Κι όταν κάτι μου τύχει, όταν κάτι συμβεί, στην Κυψέλη, πάντα πίσω, κάτι με πηγαίνει, στην Κυψέλη, η ανηφόρα μου με περιμένει, στην Κυψέλη, πάντα πίσω, κάτι με πηγαίνει στην Κυψέλη, η ανηφόρα μου με περιμένει, τραγουδουσε η Αννα Βισση τη δεκαετία του 80 και τελικα είχε απόλυτο δίκιο.

Το ίδιο συνέβη και στον ανταποκριτή της ΕΡΤ που δούλευε με Τηλεργασια οπως αποδείχθηκε απο το σπίτι του στην Κυψέλη αλλα στην ΕΡΤ τον παρουσίαζαν σαν να έβγαινε απο τη Μοσχα.

Το θεμα πλέον εχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και οι ξένοι γελάνε με τα χάλια της κρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία ανέφερε: «Η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στη Ρωσία ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;»

Ολο αυτό το πρωτοφανές τηλεοπτικό φιάσκο είχε και πολιτικές προεκτάσεις. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου, ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατσούκας, ο οποίος έπειτα από διαγωνισμό προσελήφθη με 18μηνη σύμβαση για να είναι ο ανταποκριτής στη Μόσχα, μόνο που ο ίδιος δεν έφυγε ποτέ για το… Κρεμλίνο, με τις εξελίξεις και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να τον βρίσκουν στο σαλόνι του σπιτιού του στην Κυψέλη!

Ενδιαφέρον, άλλωστε, θα έχει και η τοποθέτηση (που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει) του προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα, τον οποίο πληρώνει, όπως και τον Αχιλλέα Πατσούκα, ο Ελληνας φορολογούμενος! Αρκούσαν τέσσερις συνδέσεις, όπως φαίνεται και από τα τέσσερα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τον «ανταποκριτή» σε ένα από τα παράθυρα, για να αρχίσει ο αθέατος μέχρι εκείνη τη στιγμή τηλεοπτικός πόλεμος! Και μπορεί να μην αναγράφονταν κάτω από την εικόνα του ότι βρίσκεται στη Μόσχα, όμως οι παρουσιαστές της ΕΡΤ (όπως, για παράδειγμα, η Αντριάννα Παρασκευοπούλου) στην προσφώνησή τους το παρουσίαζαν ως δεδομένο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάμε λοιπόν και στον ανταποκριτή μας στη Μόσχα, τον Αχιλλέα Πατσούκα»).

Και ενώ η ΕΡΤ τηρεί σιγήν ιχθύος, άρχισαν κάποιες διαρροές από τους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου για το πρωτοφανές φιάσκο, λέγοντας πως η ΕΡΤ ουδέποτε απέκρυψε ότι ο πόλεμος βρήκε τον Πατσούκα στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό και να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον «αέρα» της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, όμως, μια και για την ταμπακιέρα κουβέντα! Το γεγονός ότι τον πλασάριζαν από το πλατό των ειδήσεων ως… ανταποκριτή!

Στη θέση τους άλλωστε έβαλε τον κ. Ζούλα και τους συν αυτώ ο επί χρόνια ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα Δημήτρης Λιάτσος μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Διαβάζω τη δήλωση της ΕΣΗΕΑ περί ΕΡΤ και ανταποκριτή στη Μόσχα! Ενδιαφέρουσα προσέγγιση… “Βοηθάει” να σπάσω τη σιωπή μου! Περί δημόσιας τηλεόρασης την οποία υπηρέτησα με ειλικρίνεια, σεβασμό και πάθος επί 23 συναπτά έτη, έχω να δηλώσω: Από 1/1/21, μετά από διαγωνισμό στον οποίο πήρα μέρος αλλά δεν… κέρδισα (!), ο νέος νικητής υπέγραψε συμβόλαιο και ξεκίνησε τη δουλειά του. Πέρασαν ήδη 15 μήνες και στην ΕΡΤ δεν βγήκε ΟΥΤΕ ένα ρεπορτάζ από Ρωσία! Δεν ξέρω από πού η ΕΡΤ “έβγαζε” τον ανταποκριτή, όταν από κάτω έδινε το όνομά του και έβαζε τη λέξη ΜΟΣΧΑ. Ξέρω ότι δεν βρέθηκε στη Μόσχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ στο δεκαπεντάμηνο διάστημα. Αυτό προβλημάτισε ακόμα και την ελληνική πρεσβεία, το ΥΠΕΞ… Η ΕΣΗΕΑ αναδεικνύει τώρα το θέμα, μετά από παρέμβαση, λέει, των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ έχει εδώ, στη Μόσχα, δύο μέλη της! Υπάρχει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπία… Δεν ήξερε νωρίτερα, δεν ρώταγε; Κάποιοι ίσως “κακίσουν” τον εν λόγω ανταποκριτή συνάδελφο! Τον οποίο αναζητούσαν -μάταια- υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες ερχόμενοι στη Ρωσία το 15μηνο διάστημα. Με τη διοίκηση της ΕΡΤ, όμως, τι θα γίνει; Ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση; Ποιος και με ποιο δικαίωμα εκθέτει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα;»

Η ΕΣΗΕΑ ζητά εξηγήσεις για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα που μετέδιδε…από την Κυψέλη

Εξηγήσεις ζητά η ΕΣΗΕΑ από τη διοίκηση της ΕΡΤ για τον ανταποκριτή στη Μόσχα Αχιλλέα Πατσούκα που μετέδιδε τις εξελίξεις από το σπίτι του στην Κυψέλη. Πηγές της διοίκησης της εταιρείας κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα υγείας επέβαλε στον ανταποκριτή της να γυρίσει στην Αθήνα, αλλά παραμένει το πρόβλημα με τις αρχικές του ανταποκρίσεις που σύμφωνα με τους παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης δίνονταν από τη Μόσχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η αποστολή για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ουκρανούς συναδέλφους, ενημερώθηκε για μεμονωμένο, ελπίζουμε, φαινόμενο σοβαρής παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ο Αχιλλέας Πατσούκας δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες του από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα. Όμως, εστάλησαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Ένωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί την ΕΡΤ να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την διαφαινόμενη παραπλάνηση των τηλεθεατών, για τις δήθεν ανταποκρίσεις από τη Μόσχα, για την επιλογή ως ανταποκριτή ενός μη διαπιστευμένου δημοσιογράφου και να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα, τα οποία πλήττουν με πρωτοφανή τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει, μέσα στα χρόνια, ο δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας.”

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για τον Αχιλλέα Πατσούκα

“Ο κ. Αχιλλέας Πατσούκας είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος με άριστη γνώση των ρωσικών θεμάτων, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ανταποκριτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και η Reαl News και από το 2021 απασχολείται με σύμβαση έργου στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η ΕΡΤ ουδέποτε απέκρυψε ότι ο πόλεμος βρήκε τον κ. Πατσούκα στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στον Ευαγγελισμό και να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον αέρα της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον γιατί αναπαράγεται μια άνευ νοήματος καταγγελία, πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος -καίτοι ασθενούσε- ασκούσε με απόλυτη συνέπεια τα καθήκοντά του”.

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: