ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα με Νατάσσα Μποφίλιου, Γιάννη Διονυσίου και Κατερίνα Ζαμπέτα

ΕΡΤ1 – Το σπουδαίο συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Ζαμπέτα, που τα τραγούδια του έχουν θριαμβεύσει μέσα στο χρόνο, τιμά η μουσική εκπομπή της ΕΡΤ1, Μουσικό Κουτί.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τη Ρένα Μόρφη υποδέχονται στο τηλεοπτικό τους σπίτι τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Γιάννη Διονυσίου και την Κατερίνα Ζαμπέτα και από το Μουσικό Κουτί με τη σπουδαία μπάντα βγαίνουν αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα σε ιδιαίτερες διασκευές και ερμηνείες.

Ο αξέχαστος Γιώργος Ζαμπέτας έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κάθε βράδυ στου Ζαμπέτα ήταν μια παράσταση. Ήταν ο πρώτος μουσικός που δεν είχε μόνο αυτή την ιδιότητα. Ήταν τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης αλλά πάνω από όλα showman. Στη μνήμη όλων έχει μείνει το απίστευτο κέφι, οι ατάκες και το καυστικό χιούμορ του. Και βέβαια τα κομμάτια του, που γράφουν ακόμα τη δική τους ιστορία.

Από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του η «Αγωνία». Πρώτη εκτέλεση με τον Τόλη Βοσκόπουλο, ενώ η Νατάσσα Μποφίλιου δίνει μία ξεχωριστή ερμηνεία.

«Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν». Ακόμα ένας κορυφαίος στο είδος του τραγουδιστής, ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει ερμηνεύσει αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία που θα την απολλαύσουμε στην εκπομπή από τον Γιάννη Διονυσίου σε μια υπέροχη ερμηνεία.

«Με το βοριά», ερμηνεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Διονυσίου.

Και βέβαια, «Πού ‘σαι Θανάση». Όταν οι ηλεκτρικές κιθάρες συναντούν το μπουζούκι. Στο μικρόφωνο με την κιθάρα του ο Νίκος Πορτοκάλογλου και τον συνοδεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Διονυσίου, η Ρένα Μόρφη αλλά και η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη, Κατερίνα Ζαμπέτα.

Όσο για τις ιστορίες… σίγουρα δεν φτάνει μια εκπομπή όταν πρόκειται να ειπωθούν γεγονότα από τη ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα.

«Ήταν αριστοφανικός, του άρεσε να σχολιάζει και να σατιρίζει τα πρόσωπα της εξουσίας, χωρίς όμως να προσβάλλει ποτέ κανέναν» εξομολογείται η κόρη του, Κατερίνα Ζαμπέτα και συνεχίζει «Όλα του τα τραγούδια τα έχω σαν αδέρφια μου, τα έζησα στη γέννησή τους, στο μεγάλωμά τους και στη δόξα τους. Μου κάνουν συντροφιά τώρα που έχει φύγει… Ο πατέρας μου ήταν πολύ αισθηματίας, τρυφερός και αγαπησιάρης! Και έκλαιγε συχνά».

«Αυτό που με κάνει να τον ξεχωρίζω απ’ όλους τους άλλους συνθέτες είναι αυτό το βαθύ αίσθημα που έχει στα τραγούδια του. Ακόμα και αν δεν ήξερες ότι ήταν αισθηματίας το καταλαβαίνεις μέσα από τα τραγούδια του», λέει η Νατάσσα Μποφίλιου που πέρυσι είχε δηλώσει στο «Μουσικό Κουτί» ότι αν ζούσε τη δεκαετία του ‘60 θα ήθελε να είναι τραγουδίστρια του Γιώργου Ζαμπέτα!

Ο Γιάννης Διονυσίου εξηγεί γιατί πιστεύει ότι ο Ζαμπέτας είναι μια συνέχεια του Χιώτη και αποκαλύπτει γιατί αγαπά και ξεχωρίζει τα τραγούδια του «Έχουν μια απίστευτη εξωστρέφεια, ένα φως. Ακόμα και τα μελαγχολικά του τραγούδια δεν είναι σκοτεινά, έχουν αχτίδες φωτός…».

 

Στο Juke Box «Ο πιο καλός ο μαθητής» συναντά τις αξεπέραστες διασκευές της μπάντας του «Μουσικού Κουτιού» και οι καλεσμένοι ρίχνουν κέρμα στα τραγούδια που αγάπησε ο Γιώργος Ζαμπέτας. «Αχάριστη», «Το μινόρε της αυγής, «Πέφτουν της βροχής οι στάλες».

Απόψε, στις 10, το Μουσικό Κουτί ανοίξει στη συχνότητα της ΕΡΤ1 και σίγουρα αξίζει να πούμε Μάλιστα Κύριε στο αφιέρωμα που έχουν ετοιμάσει στον Γιώργο Ζαμπέτα…!

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: