ΕΣΡ: Πρόστιμα μαμούθ για BACHELOR και BIG BROTHER

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – Πρόστιμο 90.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του Alpha για το reality πρόγραμμα “Bachelor”.  Η Αρχή έκρινε, βλέποντας …24 επεισόδια  από τα 34 του πρόγραμματος, πως “κατά την κοινή αντίληψη εκπομπή υποβαθμισμένη από ποιοτικής απόψεως που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του τηλεθεατή και αφετέρου τον εξακολουθητικό χαρακτήρα της παράβασης αυτής”.

Έτσι, για “την υποχρέωση εξασφάλισης της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, στην οποία συνέβαλε και η μη τήρηση των κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά ” το ΕΣΡ έκρινε πως αντιστοιχεί πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Και επίσης  πρόστιμο 30.000 για “την υποχρέωση σεβασμού της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών”. Το ποσό αυτό των 80.000 ευρω επιβλήθηκε για πρόγραμμα  μεγαλύτερης διάρκειας

Με την απόφαση αυτή το ΕΣΡ  καθιερώνει την αρχή της …ανισότητας. Στην περίπτωση του Alpha το πρόστιμο των  80.000 ευρώ επιβλήθηκε για φράσεις που ακούγονταν στα 24 επεισόδια, κατά τη διάρκεια της επίγειας μετάδοσης.

Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ και του reality προγράμματος “Big Brother” για φράση που δεν μεταδόθηκε ποτέ από τον  τηλεοπτικό αέρα του σταθμού, το Σεπτέμβριο του 2020, επιβλήθηκε για “υποβάθμιση προγράμματος” συνολικό πρόστιμο 90.000 ευρώ!

Η επίμαχη φράση ακούστηκε, μία φορά τις πρωινές ώρες, σε πραγματικό χρόνο,  από το Διαδίκτυο και μόνο. Και το κυριότερο σε πεδίο που δεν είχε αρμοδιότητα το ΕΣΡ, πριν από την αλλαγή της νομοθεσίας τον Φεβρουάριο του 2021 (ν.4771).

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: