ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 19-20/4/2022: Στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους

ALPHA – Ο Alpha παρουσιάζει τη Μεγάλη Εβδομάδα ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη στις 22:40.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διέσχισε το «Περιβόλι της Παναγίας» από τη μια του άκρη ως την άλλη, καταγράφοντας τις ιστορίες των μοναχών, τις σαρακοστιανές τους συνήθειες, τις προσευχές και τα διακονήματα τους.

Στην κάμερα των Πρωταγωνιστών μιλούν μοναχοί που ταυτόχρονα είναι και τεχνίτες, γεωπόνοι, οινοποιοί, αγιογράφοι, ξυλογλύπτες, μελισσοκόμοι, βιβλιοθηκάριοι, ψαράδες, αρτοποιοί και βέβαια μάγειρες. Ο πατέρας Ιωάσαφ μαγειρεύει σουπιές στον ταβά, ο πατέρας Μιχαήλ ταραμοκεφτέδες και ο ιεροδιάκονος Θεοδόσιος φτιάχνει αγιορείτικα κόλλυβα.

Στο Κελλί των Κρητικών στην Προβάτα ο γέροντας Κοσμάς δείχνει με καμάρι στον Σταύρο Θεοδωράκη το ρακοκάζανο του.

Ο Ιερομόναχος Γερβάσιος της Μονής Σίμωνος Πέτρας -από το υψηλότερο μπαλκόνι του Όρους, 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας – μιλάει για τη διαφορά της παράδοσης από την οπισθοδρόμηση.

Ο π. Κουκουζέλης, που ζει μόνος στο Κελλί της Παναγιάς της Τουρλωτής, εξηγεί γιατί δημιουργεί ψηφιδωτά και με πρόσωπα γυναικών.

Ο Γάλλος π. Τρύφων (ζωγράφος στη Μονή Παντοκράτορος), ο Κινέζος π. Ησαΐας (αρχοντάρης στη Μονή Σίμωνος Πέτρας) και ο Σέρβος ηγούμενος Μεθόδιος της Μονής Χιλανδαρίου, αποκαλύπτουν τους λόγους που τους έφεραν στον Άθω.

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: