Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Τη Μεγάλη Εβδομάδα στον ΣΚΑΪ

ΣΚΑΪ – Μία πρωτοποριακή σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής BBC, έρχεται σε Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση στον ΣΚΑΪ. Από τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, ο “τέλειος πλανήτης” μας κατακλύζει τις οθόνες μας.Η σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων, παραγωγής BBC, εξηγεί πώς οι δυνάμεις της φύσης λειτουργούν σε μια τέλεια αρμονία για να υποστηρίξουν τη ζωή στη γη και τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε αυτή την αρμονία.

Πάνω από τέσσερα χρόνια γυρισμάτων σε 31 χώρες, και τουλάχιστον 3.000 ώρες κινηματογράφησης, συγκεντρώθηκαν σε ένα συναρπαστικό υπερθέαμα με σκηνικό τον τέλειο αλλά και ευάλωτο πλανήτη μας. Η ανθρωπότητα έχει την τύχη να κατοικεί σ’ έναν πραγματικά τέλειο πλανήτη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε, όχι μόνο για να πάρουμε ελπίδα και κουράγιο σε μια δύσκολη εποχή, αλλά και για να αναλάβουμε τον ρόλο μας στην προστασία του. Όλα τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας, από το μέγεθός του έως την απόστασή του από τον Ήλιο, την περιστροφή του και τους δορυφόρους του, δημιουργούν ακριβώς τις συνθήκες που χρειάζονται για να ανθίσει η ζωή. Το παγκόσμιο καιρικό σύστημα διασφαλίζει την κυκλοφορία του γλυκού νερού σε κάθε γωνιά της γης, τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά ακόμα και στα απώτατα βάθη των ωκεανών, το ηλιακό φως θερμαίνει και ενεργοποιεί κάθε τι που αγγίζει, τα ηφαίστεια γεννούν νέα εδάφη και τα γονιμοποιούν. Χάρη σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς, δεν υπάρχει κανένα σημείο του πλανήτη που να μην μπορεί να φιλοξενήσει τη ζωή.

Μεγάλη Πέμπτη 29/04 στις 17.30 – Volcano

Χωρίς τα ηφαίστεια, η ζωή στη γη ίσως να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Σχεδόν το 80% της επιφάνειας της γης έχει δημιουργηθεί με βασικό υλικό το μάγμα που προέκυψε από ηφαιστειακές εκρήξεις. Εκρήξεις οι οποίες απελευθέρωσαν ταυτόχρονα τα αέρια που συνέβαλαν στη δημιουργία της ατμόσφαιρας της γης. Η θερμότητα που απελευθερώνεται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι κρίσιμη για την επιβίωση πολλών εκατοντάδων ειδών ζωής, ενώ ακόμα και η στάχτη που προκύπτει από τη λάβα είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά για πολλά είδη ζώων και φυτών. Αν και η καταστροφική τους δύναμη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, τα ηφαίστεια είναι ταυτόχρονα και πολύτιμα για τη ζωή στον πλανήτη μας.

The Sun

Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας του πλανήτη μας είναι χωρίς αμφιβολία ο ήλιος. Όμως ο τρόπος με τον οποίο η γη περιστρέφεται γύρω του, σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη της δέχονται διαφορετικές ποσότητες ηλιακού φωτός και θερμότητας κατά τη διάρκεια του έτους. Σ’ αυτό το επεισόδιο, θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον φυσικό κόσμο, που αποδεικνύουν την αστείρευτη ικανότητα προσαρμογής της ζωής σε αυτές τις ειδικές συνθήκες.

Μεγάλη Παρασκευή 30/04 στις 17.30 – Weather

Το νερό είναι ένα ακόμα από τα πιο σημαντικά συστατικά για τη διατήρηση της ζωής, κι εμείς έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν πλανήτη που το διαθέτει σε αφθονία. Όμως το 97% του νερού στη γη βρίσκεται στους ωκεανούς και το 3%, που απομένει, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του φυλακισμένο είτε κάτω από την επιφάνεια της είτε ως πάγος στα παγόβουνα των πόλων. Μόνο ένα μικρό μέρος πόσιμου νερού είναι διαθέσιμο στους χερσαίους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς. Κι όμως, χάρη στα καιρικά φαινόμενα, αυτό το μικρό ποσοστό διανέμεται σε κάθε γωνιά της γης ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει μια εκπληκτική ποικιλία οικοσυστημάτων και μορφών ζωής.

Oceans

Οι ωκεανοί αποτελούν το μεγαλύτερο οικοσύστημα στη γη, καθώς καλύπτουν τα δύο τρίτα της επιφάνειάς της, παρέχουν το μισό από το οξυγόνο της γήινης ατμόσφαιρας, και φιλοξενούν σχεδόν το 80% της ζωής στον πλανήτη. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Όλοι οι ωκεανοί της γης συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου ρευμάτων που δεn σταματούν ποτέ να κινούνται. Έτσι, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που φιλοξενούν μεταφέρονται ασταμάτητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακόμα και τα κύματα αλλά και η παλίρροια και η άμπωτη συμβάλλουν στη διαρκή κίνηση που διατηρεί τους ωκεανούς αλλά και την ίδια τη γη ζωντανή.

Μεγάλο Σάββατο 01/05 στις 18.40 – Humans

Η τέλεια ισορροπία της ζωής στη γη απειλείται σήμερα από μια ασταμάτητη δύναμη, και αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια την ανθρωπότητα. Κάθε μια από τις πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών ζωής που γνωρίζουμε ότι συνέβησαν στην ιστορία του πλανήτη μας, είχε ως αιτία το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από γιγάντιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Για να καλύψει σήμερα τις ενεργειακές της ανάγκες, η ανθρωπότητα βασίζεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, η οποία μέσα σε έναν χρόνο απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα 100 φορές μεγαλύτερες απ’ ό,τι όλα τα ηφαίστεια της γης μαζί. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλλαγή των καιρικών φαινομένων είναι από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή. Υπάρχουν όμως και ανθρώπινες πρωτοβουλίες που μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον: το Μεγάλο Πράσινο Τείχος στη Σαχάρα – ένα τεχνητό δάσος από δέντρα ανθεκτικά στην ξηρασία με μήκος 8.000 χιλιόμετρα. Μια νέα ζούγκλα στον Αμαζόνιο που σχεδιάζουν να φυτέψουν οι αυτόχθονες κάτοικοι σε μια επιφάνεια ίση με 30.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Νέα προγράμματα προστασίας των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής. Δράσεις που θα μας βοηθήσουν να σώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή τον τέλειο πλανήτη μας.

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: