THE BACHELOR: Δύο μήνες μετά “ξύπνησε” η Ένωση Γυναικών Ελλάδος

ALPHA – H Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) επιτέλους ξύπνησε. Δύο μήνες μπορεί να μην ενοχλήθηκαν οι φεμινίστριες της χώρας μας αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η ένωσή τους έστειλε επιστολή καταγγελίας στο ΕΣΡ, σε μια προσπάθεια να πολεμήσουν για τα δικαιώματα της γυναίκας στη  χώρα μας.

Σύμφωνα με την ESPRESSO η καταγγελτική επιστολή προς το αρμόδιο όργανο για τα τηλεοπτικά προγράμματα προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, απαιτεί να σταματήσει αυτό το «ριάλιτι κακού γούστου» – όπως χαρακτηρίζουν το THE BACHELOR – καθώς δεν εξευτελίζει απλώς την προσωπικότητα των γυναικών, αλλά φτάνει στο σημείο να καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

“Στα 30 και πλέον χρόνια της πορείας της, η ιδιωτική τηλεόραση μας έχει χαρίσει πολλές όμορφες σειρές και εκπομπές ποιότητας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, μας κάνει αρκετές φορές να νιώσουμε αμηχανία, να ντρεπόμαστε και να οργιζόμαστε με αυτά που βλέπουμε στις οθόνες μας. Διαπιστώνουμε ότι τον καιρό της πανδημίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης που δημιούργησε στη χώρα μας, σε όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ ξεφυτρώνουν μια σειρά reality shows-παιχνιδιών, όπου ο ρόλος και η γυναικεία προσωπικότητα υποβαθμίζονται τόσο, που ο υποβιβασμός, η απαξίωση, η βία και ο βιασμός της να είναι διαρκείς. Ο ρόλος του φύλου περιγράφει συμπεριφορές, στάσεις και πεποιθήσεις και την πολιτισμική ταυτότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, που δεν αντικατοπτρίζουν το σήμερα”.

Η Πρόεδρος της ΕΓΕ τονίζει στην εφημερίδα ότι το ποτήρι ξεχείλισε από τη στιγμή που ο Παναγιώτης Βασιλάκος βρέθηκε σε μια μπανιέρα γεμάτη με σοκολάτα μαζί με μία από τις κοπέλες, θυμίζοντάς της σκηνή από την ταινία “Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι“, η οποία και έχει σχολιαστεί για τις επίμαχες σκηνές της.

Επίσης αναφέρει ότι το ζήτημα με τις εκπομπές χαμηλού επιπέδου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο τώρα που ο κόσμος κάθεται στο σπίτι λόγω της καραντίνας και βλέπει τηλεόραση. Οι εκπομπές αυτές, όπως λέει, έχουν τη χειρότερη επίδραση στη νεολαία, καθώς η τηλεόραση, αντί να παρέχει εκπαίδευση, προβάλλει τελείως λανθασμένα πρότυπα, που διαμορφώνουν αντιλήψεις και επηρεάζουν συμπεριφορές.

Εκτός από το «Bachelor» η Ένωση Γυναικών Ελλάδος στρέφεται με την επιστολή της εναντίον και άλλων ριάλιτι, όπως το «Big Brother», στο οποίο έχουν ακουστεί «χυδαία σχόλια» (ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του παίκτη Αντώνη Αλεξανδρίδη περί βιασμού;), το «Greece’s Next Top Model», που «διακωμωδεί τις ελπίδες των νέων που συμμετέχουν», και το θεωρητικά αθώο «Shopping Star», που πρoέβαλε ένα επεισόδιο στο οποίο οι κυρίες που συμμετείχαν έπρεπε να ντυθούν εντυπωσιακά για τον γάμο του πρώην φίλου ή συζύγου τους, για να «σκάσει η νύφη»!

H γυναικεία οργάνωση, η οποία αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια να αποδείξει ότι η γυναίκα δεν είναι η θλιβερή εικόνα που προβάλλουν οι τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά είναι αξιοπρεπής, δυναμική και δραστήρια στην προσωπική, στην επαγγελματική και την κοινωνική ζωή της, ζητά από το ΕΣΡ να επιληφθεί του θέματος ώστε να τηρηθούν οι κανόνες δεοντολογίας και να μην απαξιωθούν οι πολυετείς αγώνες των γυναικών.

ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΝΟ

Μπορεί και να συμφωνούμε απόλυτα (ποτέ δεν θα το μάθουμε) με τις εν λόγω κυριες. Όμως θα θέλαμε να ξέρουμε κάτι πολύ απλό. Γιατί τους πήρε δύο μήνες για να βρούνε στοιχεία, ενδείξεις και σκηνές από τηλεοπτικά shows για να προβούν σε καταγγελία στο ΕΣΡ όταν στις αρχές Μαϊου, με το που προβλήθηκε το κρατικό διαφημιστικό για την πανδημία με τον Χρήστο Λούλη, χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να ξεσηκώσουν ολόκληρη την κυβέρνηση, η οποία και αναγκάστηκε μέσω της ΓΓΠΠ να το κατεβάσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το τηλεοπτικό σποτ προκάλεσε αντΙδράσεις στα μέσα κοιονωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες του Facebook να καταγγέλλουν ότι «αναδεικνύεται η στερεοτυπική μορφή του μάτσο άντρα, που περιγράφει με ειρωνικό τρόπο πως η σύντροφός του, η οποία δεν είναι σε θέση να σκεφτεί και να προστατέψει τον εαυτό της από τον κίνδυνο του κορονοϊού, τον ρωτάει αν θα βγούνε το βράδυ, ενώ παράλληλα μέσα στην αφέλεια της του προτείνει να πάνε σε κάποια πλατεία με κόσμο. Ο “εξυπνος” άντρας έρχεται να “βάλει τα πράγματα στη θέση τους” και της εξηγεί τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν δεν τηρούμε τις αποστάσεις που πρέπει και όταν συνωστιζόμαστε».

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search

%d bloggers like this: